1. Overvalpreventie

1.15. De 10 gouden regels van overvalpreventie

  1. Wees alert op je omgeving:  let op signalen als verdachte voertuigen of 'niet klant'-gedrag, zoals het vermijden van oogcontact . Echte klanten waarderen oogcontact en aandacht bij binnenkomst, criminelen niet. Zorg tevens voor een veilige omgeving van de winkel. Zet geen kratten of een container bij de (personeels)ingang.
  2. Zorg voor goed zicht: overvallers hebben er een hekel aan om van buitenaf 'op de vingers' te worden gekeken (bijv. via de etalage). Houd ook het overzicht binnen de winkel door geen voorwerpen rondom de kassa te plaatsen.
  3. Stel duidelijk interne regels op: werk samen aan preventie van een overval of agressie. 
  4. Maak van uw kassa geen spaarpot: maak er een gewoonte van geld, dat niet noodzakelijk is voor wisselgeldvoorraad, meteen en zichtbaar voor de klant af te romen. 
  5. Tref preventieve maatregelen: om de kans op een overval te verkleinen.
  6. De CBL-veiligheidssticker: hier staat bijv. op dat de kluissleutel niet aanwezig is. Dit zal mogelijke daders afschrikken.
  7. Zorg voor waarschuwingssystemen: gebruik bijvoorbeeld een dwangcode, overvalknop of vaste in- en uitschakeltijden van het alarmsysteem. Met deze hulpmiddelen kan zo snel mogelijk hulp ingeschakeld worden.
  8. Let op verdachte personen of voertuigen voordat u het pand verlaat: Alarmeer bij twijfel de politie en wacht zelf binnen. Zorg in ieder geval voor voldoende verlichting buiten en rondom de winkel. Neem na sluitingstijd bij voorkeur de dagopbrengst niet mee naar buiten.
  9. Tel uw geld buiten het zicht van de klant: doe dit bij voorkeur in een kassakantoor wat van binnenuit afgesloten kan worden. Als dat niet kan, maak de kas dan op als de winkel gesloten is. Sluit op tijd, laat eventueel nog aanwezige klanten één voor één naar buiten, en: dicht is dicht!
  10. Werk met een professionele geldtransporteur: als u het geldtransport zelf regelt, doe dit dan niet aansluitend op de winkelsluiting. Voer het transport overdag, op wisselende tijden en onopvallend uit.

Mocht het toch een keer gebeuren handel dan volgens het RAAK-principe (Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken).